Az értékesítés részletei

A beruházás 2018. nyarán  indult, az  építési engedély jogerős. A tervezett befejezés 2019. december vége.

 A szerződés megkötéséig mód van az extra felszerelések átgondolására. Az addigra összeállított lista a szerződésbe mellékletként bekerül, és az ár az extrákkal kiegészítve kerül megállapításra. Ennek az a jelentősége, hogy a lakás részeként beépülő felszereléseket 5% áfa terheli, míg az utólag megvásárolt beépített berendezésekért 27% áfát kell fizetni a megvásárlás helyén.

Az ügyvédi költség a vételár 0,75%-a, amely tartalmazza a szerződéskötések, a földhivatali ügyintézés és a társasház létrehozásához szükséges munkadíjakat. Nem tartalmazza a felmerülő eljárási díjakat, illetékeket. Ezek a következő tételekből tevődnek össze: földhivatali bejegyzés, vektoros vázrajz, közművek átírási költsége stb.

Az új lakás építése teljesen, vásárlása csupán 15 millió forintig illetékmentes, azon túl 4% illeték terheli. Éppen ezért lakásépítési konstrukciót alkalmazunk, amely  például egy 25 millió forintos bekerülésű lakás esetén 25-15=10 millió forint x 0,04= 400.000 Ft illetékmegtakarítást jelent a vevő számára a kész lakás vásárlásával szemben.

A vásárló a szerződéskötéssel egy időben megfizeti a telekhányad árát, így tulajdonjoga bejegyzésre kerül. Ezáltal építtetővé válik, és az építésre vállalkozási szerződést köt a beruházóval. A kivitelezési költséget az építkezés szerződésben meghatározott ütemezésével összhangban további öt részletben kell kifizetni.

A fizetési ütemezés a következő:

Telekhányad: a teljes bekerülési költség 20%-a.

Építési ütemhez igazodva a teljes bekerülési költség további 20%+20%+20%+15%+5% a kivitelezés időtartama alatt nagyjából egyenletes időbeosztásban, a szerződésben részletezettek szerint.

Jelenleg az első ütem befejezésén vagyunk túl, ez tehát azt jelenti, hogy a vételár 40%-át kell kifizetni a telekhányaddal együtt.

Az építkezés lezárását a műszaki átadás jelenti, a lakás birtokba adása a teljes vételár kifizetése után történik, lakhatásra használni a használatbavételi engedély beszerzése után lehet, melyet a beruházó szerez be.

A társasház működése a végleges alapító okirat elfogadása és a közös képviselő megbízása után kezdődhet meg.